Clasa noastra
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Tutunul si sanatatea

4 participan?i

In jos

Tutunul si sanatatea Empty Tutunul si sanatatea

Mesaj  Admin 30.12.08 9:17

EFECTELE FUMATULUI PASIV


Fumatul pasiv consta în inhalarea fumului de tigara al celor din jur. Fumul de tigara al fumatorilor viciaza mediul înconjurator. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% îl poti inhala chiar tu!

Fumul de tigara contine particule fine si gaze, peste 4000 de substante chimice; multe dintre ele sunt daunatoare sanatatii, cel putin 60 dintre ele sunt cunoscute ca putând cauza cancer. Gazele includ: monoxidul de carbon si gaze otravitoare.

Stiai ca expunerea la fumul de mâna a doua:
- Creste riscul de deces prin boli cardiace cu 30%
- Creste riscul de cancer pulmonar si provoaca circa 40.000 de decese / an în SUA
- Agraveaza astmul alergic si alergiile respiratorii

Efecte ale fumatului pasiv:

- Iritatii ale nasului, gâtului si pieptului
- Dificultati în respiratie
- Tuse ( Raceli)
- Stranut
- Iritatia ochilor(ochi rosii si lacrimare)
- Rinoree
- Dureri de cap, ameteli
- Greata
- Tulburari de concentrare

Daca ai afectiuni cronice cum ar fi : astm bronsic, bronsita cronica sau alergie, fumatul pasiv îti poate înrautatii evolutia bolii. Medicii spun ca fumatul pasiv poate determina îmbolnaviri grave uneori chiar fatale. Cercetarile au dovedit ca sute de nefumatori mor în fiecare an de cancer de plamâni determinat de fumatul pasiv. Riscul cancerului la plamâni este de 50 – 100 de ori mai mare decât riscul cancerului de plamâni prin expunerea la noxe. De asemenea fumatul pasiv poate fi legat si de aparitia bolilor de inima si a deceselor cauzate de infarctul miocardic.

Efectele fumatului pasiv asupra copiilor

Sugarii si copiii care nu pot evita fumul de tigara acolo unde ei traiesc si se joaca sunt expusi la diferite riscuri. Sugarii fumatorilor sunt mult mai dispusi la îmbolnaviri prin afectiuni respiratorii si sa mearga la spital în primul lor an de viata decât copiii nefumatorilor. Copiii cu unul dintre parinti fumator sunt mai predispusi sa faca infectii respiratorii, otite, decât copii nefumatorilor. Mai multe tigarete fumate acasa creste riscul asupra copilului.

Riscul de a avea un copil cu greutate mai mica la nastere creste din cauza fumatului pasiv. Femeile care în mod constant au fost expuse la fum de tigara în timpul sarcinii sunt predispuse sa aiba copii cu greutate mai mica la nastere.

Daca esti insarcinata:- nu fuma
- evita locurile unde se fumeaza
- membrii familiei trebuie sa evite sa fumeze în prezenta femeilor însarcinate si a copiilor.
- spuneti-le musafirilor dumneavoastra sa nu fumeze

Beneficiile unei case fara tigari

Petrecem mai mult timp în casele noastre decât oriunde altundeva. Existenta elementelor cancerigene din fumul de tigara provoaca boli grave atât noua cât si copiilor nostri.

Acestia sunt cei mai afectati deoarece corpurile lor sunt înca într-o perioada de dezvoltare.Expunerea la aceste substante cancerigene îi pun pe copii în pericol de a contracta boli respiratorii extrem de severe ce pot sa îi marcheze pe viata sau sa le afecteze cresterea normala a plamânilor.

Sistemele de aerisire din case nu pot filtra atât de bine aerul îmbâcsit de fumul de tigara. Suflatul fumului departe de copii, fumatul într-o alta camera sau deschiderea ferestrelor poate reduce expunerea la toxine dar nu îi va proteja de pericolele unei boli de care ei nu sunt vinovati.

Cel mai mare beneficiu este desigur acela ca bolile provocate de fumatul pasiv te vor ocoli desigur combinate cu o grija deosebita în a alege locurile unde sa iti petreci timpul liber.

- În casa ta va mirosi mult mai bine
- Mâncarea va avea un gust mai bun
- Vei petrece mai putin timp, energie si bani pentru a înlatura efectele fumului de tigara asupra perdelelor, peretilor si a mobilierului din casa.
- Vei cheltui mai putini bani pe medicamente si spray-uri pentru a ameliora suferintele provocate de fumul de tigara.
- Chiar si animalele de casa se vor simti mult mai bine respirând un aer mai curat



Cum sa îti pastrezi casa libera de tutun

Probabil ti se va parea dificil sa spui oamenilor sa nu fumeze în casa ta – desigur oricine doreste ca invitatii sai sa se simta confortabil – totusi daca vei explica pur si simplu motivele pentru care o faci ei ar trebui sa înteleaga în întregime. Spune-le ca de dragul sanatatii familiei tale nu le poti permite sa foloseasca tutunul în casa ta. În caz ca este nevoie ai putea avea câteva gume de mestecat la îndemâna. Daca invitatii doresc neaparat sa fumeze o pot face în afara casei tale eventual pe balcon.

Daca cineva din casa ta fumeaza ar trebui sa fii plin de întelegere si sa îi acorzi sprijinul de care are nevoie pentru a renunta la acest drog. Explica-i faptul ca fumatul afecteaza pe toata lumea nu numai pe cel care fumeaza si încurajeaza-l sa renunte cât mai repede. În orice caz daca fumeaza ar trebui sa fumeze în afara casei fara a afecta în niciun fel sanatatea familiei.
Admin
Admin
Admin
Admin


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Admin 30.12.08 9:18

Cum sa abandonezi fumatul ?



Cum sa te motivezi sau sa-i motivezi pe altii ?
Când te pregatesti sa renunti la consumul tigarilor sau a altor produse cu tutun, ia în considerare pe cei 4 R: relevanta, riscuri, recompense, obstacole si repetitia

Relevanta
La fel cum oamenii încep din anumite motive sa consume produsele din tutun, tot diverse motive ii convinge sa renunte la fumat. Ce te-ar motiva sa renunti la fumat?
Ia-ti câteva clipe de ragaz si citeste câteva motive pentru a renunta la fumat. Daca esti mama, citeste motivele pentru care mamele ar trebui sa renunte la fumat. S-ar putea sa descoperi ca exista mai multe motive întemeiate sa renunti la fumat decât sa continui cu fumatul.

Riscuri
Ce te îngrijoreaza cel mai tare daca continui sa fumezi? Fa o lista, si discut-o cu medicul tau specialist. S-ar putea sa te îngrijoreze:
-Actualele probleme sau griji in legatura cu sanatatea. Te preocupa faptul ca respiri mai greu, s-au înmultit simptomele acute de astm, faptul ca poti face rau unui bebelus, impotenta si infertilitatea?
-Riscurile pe termen lung ale sanatatii. Te îngrijoreaza riscul de a face un infarct cardiac sau un accident vascular cerebral, bolile de plamâni si cancerul? Ti-e teama ca vei deveni infirm din cauza acestora?
-Riscurile pentru altii. Te îngrijoreaza pericolul ca un membru al familiei tale sa faca cancer la plamâni sau o boala de inima sau de riscul ridicat ca si copiii tai sa fumeze? Ti-e teama ca nou-nascutul tau ar putea sa fie dismatur sau chiar ar putea muri datorita sindromului mortii infantile subite (SIDS)? Esti îngrijorat ca tot mai des copiii tai vor avea infectii la ureche si alte infectii respiratorii, sau ca e mult mai probabil ca ei sa faca astm?

Recompense
Care consideri ca ar fi recompensa sau beneficiul tau daca ai renunta la fumat? În timp ce majoritatea oamenilor considera sanatatea ca motiv principal ca sa renunte la fumat, multi oameni sunt motivati sa renunte la fumat deoarece doresc sa:
-Sa aiba un trup mai sanatos, sa arate mai tineri.
-Sa dea un exemplu pozitiv celorlalti (în special copiilor)
-Daca fumezi, este foarte probabil ca si copiii tai sa fumeze.
-Daca adolescentul tau fumeaza, este de 1,5 ori mai probabil ca el sau ea sa renunte la fumat daca tu vei renunta.
-Daca în anii adolescentei, copilul tau nu a fumat, este foarte probabil ca în viitor el sau ea sa nu mai înceapa niciodata sa fumeze.
-Sa economisesti bani eliminând cheltuielile pentru fumat.

Obstacole
Obstacolele din calea abandonarii fumatului ar putea fi evenimentele, locurile, oamenii sau situatiile care îngreuneaza hotarârea ta de a renunta. S-ar putea sa nu poti evita definitiv pe cei care reprezinta obstacole, cum ar fi prietenii fumatori, dar ia legatura cu ei cât mai rar posibil. Nu apleca urechea la nici un comentariu negativ facut de acestia sau la mesajele descurajatoare trimise de ei.
Alte obstacole ar putea fi:

Sevrajul nicotinei. Oamenii care fumau zilnic deseori au simptome (cum ar fi dureri de cap, tulburari ale somnului, frustrari si incapacitatea de a se concentra) când încearca sa se lase de fumat. Renuntarea la consumul altor produse care contin tutun provoaca aceleasi reactii ale sevrajului la nicotina ca si în cazul tigarilor. Exista medicamente care ajutala controlarea acestor simptome.

Esecul la încercarile precedente. Daca nu ai reusit sa te lasi de fumat în trecut, nu te lasa descurajat. Studiile au demonstrat ca de fiecare data când cauti sa te lasi de fumat, tu devii mai puternic si afli mai multe despre ce te ajuta si ce te împiedica în aceasta întreprindere.

Cresterea în greutate. Când ai încetat sa mai fumezi, îti va fi mai usor sa fi activ si sa-ti menti greutatea ideala. În afara de aceasta, mai exista si medicamente care sa împiedice cresterea ta în greutate pâna când esti gata sa dai jos prin miscare, kilogramele puse în urma renuntarii la fumat.

Depresia. Exista medicamente eficiente care pot fi folosite la tratarea depresiei.

Lipsa suportului moral din partea medicului, familiei, sau prietenilor. Gasirea oamenilor care sa sustina eforturile tale poate mari sansa de reusita.

Ambianta plina de stres. Stresul poate conduce la fumat, ca mijloc de lupta împotriva stresului. Cauta noi metode de înfruntare a stresului pentru a evita acest obstacol.

Viata alaturi de cineva care fumeaza. Daca persoana respectiva s-ar lasa de fumat împreuna cu tine, amândoi ati avea de câstigat si ti-ar fi mai usor sa renunti.

Absenta obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau imposibilitatea de a evita situatiile care te indeamna la fumat. Oamenii care fumeaza trabuce sau pipa au aceleasi dificultati sa faca fata obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau situatiilor care ii indeamna la fumat ca si cei care fumeaza tigari.

Absenta grupului de fumatori de la serviciu. Renuntarea la acest grup social poate fi dificila pentru unii oameni care renunta la fumat.

Dependenta fizica de nicotina nu este un factor la fel de mare pentru cei care fumeaza trabuce sau pipa. Oricum, încercarea de a trece de la tigari la pipa sau trabuc poate conduce la probleme.
Femeile, mai ales fetele, se tem ca vor creste în greutate, ca nu vor fi acceptate la evenimente sociale, ca nu vor fi capabile sa faca fata unor situatii de stres daca renunta la fumat. Absenta mirosului, mai ales a respiratiei de tutun, maresc sansele succesului în societate. Mai adauga faptul ca o persoana cu o conditie fizica buna, face mult mai bine fata stresului decât una care fumeaza.

Repetitia
Fa o lista cu motivele pentru care renunti la fumat si beneficiile pe care le astepti din aceasta. Daca esti parinte unul din motive ar fi ca nu mai miroase a fum prin casa, lucru care avea un efect negativ asupra sanatatii copiilor tai, sau ca reprezinti un exemplu de nefumator.
Pune lista cu motive pe dulapul din dormitor, pe dulapiorul cu cosmetice din baie, lipeste-o de frigider. Reciteste-o de fiecare data când ai greutati sa te lasi de fumat. De fiecare data când un nou motiv sau beneficiu îti vine în minte, adauga-l la lista.
Ai mai încercat si în trecut sa te lasi de fumat si a fost greu, dar nu uita ca majoritatea oamenilor au avut de la 5 la 7 încercari pâna sa aiba succes. Nu te da batut.
Admin
Admin
Admin
Admin


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Mihaela 04.01.09 20:06

si nu e greu sa te lasi de fumat
trebuie sa ai o motivatie puternica si o ai
SANATATEA
si ambitie VA DORESC SUCCES
BRAVO Raly frumos reportaj
Tutunul si sanatatea 832789
Mihaela
Mihaela
cu experienta
cu experienta


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Cimpean Gabriela 26.03.09 15:16

Schimbari aparute dupa 20 de minute de cand s-a fumat ultima tigare
Tensiunea arteriala si pulsul revin la normal
Circulatia catre maini si picioare se imbunatateste
Cilii din tubul bronchial incep sa se miste din nou elimininand bacteriile ajunse in plamani

8 ore
Nivelul de monoxid de carbon din sange revine la normal
Nivelul de oxigen din sange creste la normal.

24 ore
Scade riscul de infarct.

48 ore
Terminatiile nervoase din plamani incep sa re-creasca.

72 ore
Tubul bronchial sa relaxeaza facand respiratia mai usoara
Se imbunatateste circulatia.
Mersul pe jos devine mai usor.
Capacitatea plamanilor creste cu 30%

1 - 9 luni:
Tusea, sinuzita, oboseala si lipsa de aer scad in intensitate
Cilii re crescuti in plamani au capacitatea de a curata mai bine plamani de mucus reducand riscul de infectii
Nivelul de energie al corpului in general, creste.

3 - 5 ani
Riscul de a muri de infarct scade aproape de 0.

10 ani
Riscul de a muri de cancer pulmonar scade.
Celulele pre-canceroase sunt inlocuite de celule sanatoase.
Alte celule afectate, ca cele din gura,laringe, esofag, vezica, rinichi si pancreas sunt inlocuite de celule sanatoase.

Toate aceste sunt pierdute daca ati inceput sa fumati din nou, chiar numai o tigara pe zi ....
Cimpean Gabriela
Cimpean Gabriela
incepator
incepator


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Cimpean Gabriela 26.03.09 15:20

Tutunul si sanatatea Lungs
Tutunul si sanatatea W467
Cimpean Gabriela
Cimpean Gabriela
incepator
incepator


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Raly 29.03.09 9:03

Multumim pentru completari! Tutunul si sanatatea 686469 Tutunul si sanatatea 686469
Raly
Raly
cu experienta
cu experienta


Sus In jos

Tutunul si sanatatea Empty Re: Tutunul si sanatatea

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum